Ögonblicksutgrävningar

Texter av Jonas Barck

28 september, 2015

jb_tibetBoende i det inre av Småland. Försöker locka de förlorade sammanhangen tillbaka. Eller åtminstone ställa dörren på vid gavel om nu några mer angelägna livsyttringar skulle vilja ta oss i anspråk. Försöker undvika 1) akademismer, 2) hurtighet, 3) reduktion och 4) spelad djupsinnighet.

Å ena sidan prosafenomenologen som drar i en tråd, nystar upp en vardaglighet. På ett lite enklare plan, med relativt gott humör kastar nytt ljus från en oväntad vinkel, kilar in sig mellan olika vedertagna betydelser, hittar ord för det hittills osagda, oreflekterade som kan locka fram det nya perspektivet, det urgamla perspektivet.

Å andra sidan diktmakaren som skapar ordmöten, ordkollisioner där förvandlingen rent handgripligt får en möjlighet att generera något nytt, ordkärnor som splittras i diktens partikelaccelerator.

is

Print Friendly, PDF & Email